18 MARCA EUROPEJSKI DZIEŃ MÓZGU - po raz pierwszy Dzień Mózgu w Europie obchodzony był 18 marca 1998 roku. Odtąd jego celem jest propagowanie wiedzy nie tylko o tym, jak ważny jest to narząd, ale przede wszystkim informowanie o konieczności badań układu nerwowego.
Mózg stanowi zaledwie ok. 2 % wagi całego ciała i odpowiada za wiele ważnych funkcji, takich jak odbieranie, przetwarzanie, generowanie bodźców.Mózg zbudowany jest z dwóch półkul, gdzie prawa jest odpowiedzialna za: kreatywność, wyobraźnię, zdolności artystyczne, intuicję, przestrzeń, zdolności muzyczne. Lewa kontroluje: wnioskowanie, myślenie analityczne, zdolności językowe, pisanie, logikę, liczenie. Mózg nie odpoczywa, pracuje nawet, gdy śpimy. Warto zatem o niego zadbać stosując zróżnicowaną, dobrze zbilansowaną dietę.
Dla prawidłowego rozwoju poznawczego dzieci niezbędna jestróżnorodność posiłków i regularność. Cenne dla pracy mózgu są następujące czynniki:
- Nawodnienie - warto pić wodę, mleko, soki warzywne oraz spożywać zupy. Unikać - napojów gazowanych, słodkich napojów niegazowanych, napojów energetyzujących.
- Magnez jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym dla pracy mózgu. Można go znaleźć w kaszach, awokado, pestkach dyni, bananach płatkach owsianych, orzechach.
- Produkty zbożowe takie jak pełnoziarniste pieczywo, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, kasze, płatki naturalne.Unikaj-słodyczy, cukru.
- Żelazo znajdziemy w takich produktach jak: jaja, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa liściaste, mięso.
- Kwasy tłuszczowe OMEGA-3występują w olejach roślinnych, orzechach, pestkach, siemieniu lnianym oraz tłustych rybach. Unikać warto-tłustego mięsa, fast-foody, produktów smażonych.
- Białko znajdziemy w jajach, chudym mięsie, produktach mlecznych (jogurt naturalny, kefir, maślanka, twaróg), roślinach strączkowych.
- Antyoksydanty, cenne dla pracy mózgu znajdziemy w zielonych warzywach (brokuł, jarmuż, kiełki roślinne, brukselce), czerwonych i pomarańczowych warzywach (papryka, marchew, dynia, pomidor, burak), ciemnych owocach (jagody, jeżyny, borówki, maliny, truskawki).
- Lecytyna, która jest niezbędna dla powstania jednego z neuroprzekaźników. Wpływa ona pozytywnie m.in. na pamięć. Znaleźć ją możemy w siemieniu lnianym, soi, orzeszkach ziemnych, kiełkach pszenicy.
Warto dawać dziecku przykład i samemu stosować prawidłową dietę.Ważne jestby posiłki były spożywane regularnie (4-5 posiłków w ciągu dnia). Glukoza zawarta w posiłkachniezbędna jest do prawidłowej pracy mózgu. Wskazane jest byuwalniała się stopniowo ipochodziła z węglowodanów złożonych, a nie z cukrów prostych.
Różnorodność diety oparta na Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności fizycznej stanowi ważny element wspierający zdolności poznawcze mózgu.
źródło: internet