Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

8 listopada 2017 roku w naszej placówce, jak i w całej Europie, obchodzimy Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z tej okazji uczniowie klas II a w ramach programu „Śniadanie daje moc” przygotowali wspólnie śniadanie.

Głównym celem akcji jest zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka. Podczas zajęć edukacyjnych uczniowie najpierw poznali piramidę zdrowego żywienia oraz dowiedzieli się, jak powinno być skomponowane śniadanie, aby dostarczyło im energii do nauki i zabawy przez cały dzień. Klasa wykonała również plakat reklamujący 12 zasad zdrowego odżywiania. W tym wyjątkowym dniu zamiast książek, zeszytów i piórników na stolikach pojawiły się zdrowe, kolorowe i smakowite kanapki, owoce, soki, pełnoziarniste pieczywo oraz mleko. Z kolorowych produktów powstał ocean witamin, na którym „pływały” kanapkowe statki. Radość, zadowolenie i zaangażowanie dzieci było ogromne!  Tego dnia uczniowie mieli również okazję docenić, jak przyjemne może być spożywanie posiłku przy jednym stole z kolegami i koleżankami. Dziękuję wszystkim rodzicom za wspaniałe przygotowanie dzieci, w tym ważnym dla nas dniu. Wierzymy, że udział w akcji przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania – w domu i szkole.

 

Tagi

GALERIA