Wycieczka rozpoczynała się bardzo wcześnie, ale pora nie zraziła pierwszaków, którzy z uśmiechami na twarzach wyruszyli do Górek Małych. Naszą wędrówkę rozpoczęliśmy na piętrze Chlebowej Chaty w pomieszczeniu wyglądającym trochę jak mieszkanie dawnej rodziny i wypełnionym szeregiem różnych sprzętów niezbędnych do codziennego życia człowieka z tej odległej już dla dzieci przeszłości, dzięki czemu można było zobaczyć jak dawniej żyli ludzie i jakich sprzętów używali na co dzień. Uczniowie zdobyli wiedzę o podstawowych zbożach i ich zastosowaniu, oglądali maszyny dawniej wykorzystywane przy uprawie i obróbce ziarna, omawiali proces powstawania masła i twarogu, poznali sprzęty do tego wykorzystywane oraz dowiedzieli się jak pozyskuje się miód. Po teorii przyszedł czas na praktykę. Dzieci mogły własnoręcznie upiec podpłomyki, oddzielić śmietanę od mleka, ubić masło, spróbować serwatki i maślanki. Na koniec przyszedł czas na kosztowanie własnych wyrobów – było zdrowo i pysznie!
Wycieczka dostarczyła wszystkim mnóstwo wrażeń i radości. Dzięki pomocy rodziców –
p. Sylwii i p. Kamilii, które były dodatkowymi opiekunami, dzieci bezpiecznie wróciły do domu. Były zadowolone i zmęczone, ale pełne niezapomnianych wspomnień z pierwszej klasowej wycieczki.
Autor: Izabela Jończyk