Wiadomości

Piątek, 8 maja 2020

Ratujmy pszczoły

W przypadku upraw sadowniczych, zapylanie roślin zwiększa plony nawet o 80%. Większość owoców i warzyw to gatunki owadopylne, które nie rozwiną się bez pszczół i ich zapylania. Oznacza to, że im mniej pszczół będziemy mieć w przyrodzie, tym trudniej dostępne i gorsze pod względem jakości będą owoce i warzywa.

Co zabija te pożyteczne owady?

Przede wszystkim powodem wymierania tego gatunku jest stosowanie w rolnictwie śmiertelnej mieszanki pestycydów, pasożyty i choroby atakujące pszczoły wywołane przez pajęczaki, a także zmiany klimatyczne (susze, gradobicia).

 

Co możemy zrobić:

  1. Stwórzmy ogród, balkon lub parapet przyjazny pszczołom- posadźmy kwiaty i zioła. Pszczoły uwielbiają lawendę, róże, lilie, wrzosy, nagietki, jeżówki prymulki, łubin, astry, dalie i cynie. Na taras i balkon proponuję pelargonie czy surfinie.
  2. Stosujmy naturalne nawozy i środki ochrony roślin-im bardziej naturalnie, tym lepiej.
  3. Dajmy pszczołom pić- wystarczy spodek z kilkoma kamykami i świeżą wodą.
  4. Zbudujmy domki dla tych pożytecznych owadów- wystarczy kilka suchych łodyg i szyszek umieści w drewnianej budce i zawiesić gdzieś w ogrodzie.
  5. Niech nasze trawniki przypominają kwitnącą łąkę.
  6. Nie wypalajmy traw.
  7. Nie zabijaj pszczół- one atakują tylko, jeśli są w niebezpieczeństwie