W przypadku upraw sadowniczych, zapylanie roślin zwiększa plony nawet o 80%. Większość owoców i warzyw to gatunki owadopylne, które nie rozwiną się bez pszczół i ich zapylania. Oznacza to, że im mniej pszczół będziemy mieć w przyrodzie, tym trudniej dostępne i gorsze pod względem jakości będą owoce i warzywa.
Co zabija te pożyteczne owady?
Przede wszystkim powodem wymierania tego gatunku jest stosowanie w rolnictwie śmiertelnej mieszanki pestycydów, pasożyty i choroby atakujące pszczoły wywołane przez pajęczaki, a także zmiany klimatyczne (susze, gradobicia).
Co możemy zrobić:
- Stwórzmy ogród, balkon lub parapet przyjazny pszczołom- posadźmy kwiaty i zioła. Pszczoły uwielbiają lawendę, róże, lilie, wrzosy, nagietki, jeżówki prymulki, łubin, astry, dalie i cynie. Na taras i balkon proponuję pelargonie czy surfinie.
- Stosujmy naturalne nawozy i środki ochrony roślin-im bardziej naturalnie, tym lepiej.
- Dajmy pszczołom pić- wystarczy spodek z kilkoma kamykami i świeżą wodą.
- Zbudujmy domki dla tych pożytecznych owadów- wystarczy kilka suchych łodyg i szyszek umieści w drewnianej budce i zawiesić gdzieś w ogrodzie.
- Niech nasze trawniki przypominają kwitnącą łąkę.
- Nie wypalajmy traw.
- Nie zabijaj pszczół- one atakują tylko, jeśli są w niebezpieczeństwie